Praktijk voor hypnotherapie        

Tinnitus

Tinnitus is de perceptie van geluiden in het hoofd en/of oor die geen externe bron hebben. Tinnitus is geen ziekte: het is een symptoom dat wordt gegenereerd in het gehoorsysteem. Meestal wordt het veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Het geluid kan in een of in beide oren zitten. Het kan daarbij aanvoelen alsof het in het hoofd zit. Het geluid kan een lage of een hoge toon hebben en kan worden gehoord als een enkele ruis of als meerdere componenten (bijvoorbeeld rinkelend, zoemend, sissend, fluitend). 

Bij veel mensen heeft het oorsuizen een grote invloed op het psychisch en sociaal functioneren. Vaak stuiten ze op onbegrip vanuit de omgeving en krijgen ze het advies “om ermee te leren leven”. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Oorsuizen kan leiden tot allerhande klachten: concentratievermindering, slaapstoornissen, negatieve gevoelens (gaande van irritatie en boosheid tot wanhoop en angst), verlies van sociale contacten, enz.).

Hoe ontstaat tinnitus?

Er is geen exacte vastomlijnde oorzaak bekend over het ontstaan van tinnitus. Over het algemeen is bekend dat tinnitus geen ziekte is maar dat het een gevolg is van een soort verandering, mentaal of fysiek, die niet noodzakelijkerwijs verband houdt met het gehoor. Bekend is dat er ongeveer 200 verschillende gezondheidsstoornissen bestaan die tinnitus als symptoom kunnen veroorzaken.

Therapeutische interventies bij tinnitus

In sommige gevallen zullen de klachten van tinnitus verdwijnen als de oorzaak of onderliggende ziekte behandeld is. In geval van bijvoorbeeld ouderdomsslechthorendheid en lawaaibeschadiging is de gehoorschade vaak onomkeerbaar en verdwijnt de tinnitus niet. Een afdoende genezende behandeling voor tinnitus is er niet. Wel zijn er verschillende methodieken die erop zijn gericht om de last van de tinnitus te verminderen zodat een prettiger leven kan worden geleid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld autogene training, geluidstherapie of hypnotherapie. In gezamenlijk overleg wordt gekeken welke methodiek het beste als behandeling past.

Voor meer toelichting van een voorbeeld: artikel tinnitus kro-ncrv