Praktijk voor hypnotherapie        

Ademhalingstherapie

De ademhalingstherapie volgens de methode van Buteyko heeft als doel om de natuurlijke ademhaling te herstellen. Het resultaat zal zijn dat de lichaamscellen meer zuurstof ontvangen, het glad spierweefsel kan ontspannen en de samenstelling van het bloed verbetert. Het toepassen van deze methode verandert de ademhaling en draagt bij aan een gezond lichaam met meer energie.


Buteyko en ademhaling 

De term ‘ademhaling’ duidt een van de belangrijkste levensfuncties aan, namelijk de gaswisseling tussen de cel en de omgeving. Bij de mens bestaat dit proces uit drie fasen: de uitwendige ademhaling, het transport van gassen door het bloed en de inwendige ademhaling. De uitwendige ademhaling is een puur mechanisch proces dat bestaat uit het vullen van de longen met lucht (inademing) en het verwijderen van de afgewerkte lucht (uitademing). Dit proces hoort voor een gezond mens op een natuurlijke en onopvallende manier te gebeuren, net als de werking van het hart, de lever of de nieren. Het einddoel van het gehele ademhalingssysteem is het verzorgen van het normale gehalte aan zuurstof en koolzuurgas in de cellen en de weefsels.

Wie en wat is Buteyko?
Dr. Konstantin Buteyko was een Oekraïense arts en fysioloog die gepromoveerd was in cardiologie. Hij leefde van 1923 tot 2003. In zijn laboratorium heeft hij diepgravend onderzoek gedaan naar het verband tussen de ademhaling en gezondheid. Volgens Buteyko beginnen vele ziektes en klachten, zoals bijvoorbeeld astma, hoge bloeddruk, slaapapneu, chronische vermoeidheid, Chronische hyperventilatie, bronchitis, allergieën, hooikoorts en longemfyseem met een verkeerde ademhaling.
Een verkeerde ademhaling waarbij o.a. te diep wordt ingeademd zorgt voor een laag koolzuurgaspeil in de longblaasjes. Dat kan leiden tot vernauwing van de bronchiën en een gevoel van benauwdheid.
Buteyko heeft een methode ontwikkeld waarmee het koolzuurgaspeil in de longblaasjes toeneemt tot het normale niveau. Dit om de ademhaling terug te reguleren naar een gewenste ademhaling. Hierdoor kunnen de gladde spieren in de bronchiënwanden zich ontspannen met als gevolg dat de luchtwegen zich openen en bijvoorbeeld astma-aanvallen  worden voorkomen.
Eind jaren tachtig liet hij ook het Westen kennismaken met de Buteyko-methode.


Behandelprotocol Buteyko

Het protocol bestaat uit meerdere sessies. Tijdens de eerste sessie wordt de methode uitgelegd en gaan we aan de slag met het aanleren van verschillende oefeningen zoals het meten van een controlepauze (CP) en een oefening die we Verminderde Ademhaling (VA) noemen. Vanuit deze eerste sessie wordt huiswerk meegegeven.
De daaropvolgende 2 tot 4 sessies wordt ingezoomd op het monitoren hoe de tussenliggende periode van de afspraken is gegaan, de resultaten van het huiswerk en verdere begeleiding bij het uitbreiden van oefeningen.
In de praktijk zijn er gemiddeld 5 sessies nodig om de techniek goed te kunnen beheersen. Belangrijk is hierbij de motivatie en het doorzettingsvermogen van de client.